آسانسور دوبلکس چیست؟

آسانسور دوبلکس چیست؟

طراحی و تولید آسانسورهای مختلف به مرور زمان پیشرفت زیادی کرده است. به طوری که انواع مختلف سیستم های آسانسور در مدل ها و کاربری های مختلف و نیز ویژگی های فنی متفاوت طراحی شده و در ساختمان های مختلف نصب و راه اندازی شده اند. در واقع سازندگان با طراحی آسانسورهای جدید، به دنبال راحتی هر چه بیشتر کاربران در جابجایی ها و رفع مشکلات و ایرادات سیستم های رایج هستند. یکی از انواع آسانسورها که نصب و راه اندازی آن رواج زیادی پیدا کرده، آسانسور دوبلکس است. این نوع بالابر، سیستم منحصر به فردی بوده و ویژگی های خاصی دارد. در ادامه این مطلب به معرفی سیستم آسانسور دوبلکس و بیان ویژگی های آن پرداخته ایم.

آسانسور دوبلکس چیست؟

آسانسور دوبلکس سیستمی است که از دو آسانسور در کنار یکدیگر تشکیل می شود که هر دوی آن ها یک کاربری داشته و با فرمان مشترکی نیز کار می کنند. به عبارتی هر دو این آسانسورها از یک مدار فرمان مشترک دستور می گیرند. اما این دو آسانسور هر کدام سیستم مکانیکی جداگانه ای دارد و از نظر فنی با یکدیگر ارتباط ندارند. در این صورت هر کدام از آن ها در صورت خراب شدن، تاثیری روی کارکرد دیگری نمی گذارد. یکی از این آسانسورها که اصلی بوده به نام آسانسورmaster  و دیگری با نام slave شناخته می شود.

ویژگی های آسانسور دوبلکس

این آسانسورها ویژگی های خاصی دارند که باعث تمایز آن ها از سایر بالابرها می شود. در ادامه به بررسی این ویژگی ها پرداخته ایم:

  • هر گاه کاربر بخواهد یکی از این آسانسورها را احضار کند، همیشه در ابتدا آسانسور اصلی وارد عمل می شود. در این صورت آسانسور فرعی یا همان slave بدون حرکت مانده، اما در حالت آماده باش قرار می گیرد.
  • چنانچه آسانسور اصلی فعال بوده و در حال جابجایی کاربران باشد، در صورت فشردن کلید احضار، آسانسور فرعی پاسخ داده و وارد عمل می شود.
  • اگر هر کدام از آسانسورها خراب شده و از کار بیفتد، آسانسور دیگر همانند سیستم های معمولی کار کرده و خدمات دهی می کند.
  • در این آسانسورها، میانگین زمان انتظار کاربران برای سوار شدن در کابین کاهش یافته است. زیرا پاسخ احضارهای ناخواسته و تکراری کاربران حذف می شود. در این صورت سیستم تنها به اولین احضار پاسخ داده و طبق آن عمل می کند.

انواع سیستم احضار آسانسورها

سیستم احضار یا فراخوانی در آسانسورهای مختلف شامل چند مدل می شود که به شکل متفاوتی کار می کنند. در زیر به بررسی هر کدام از این سیستم های فراخوانی در آسانسورها و از جمله سیستم های دوبلکس پرداخته ایم.

سیستم احضار ساده یا پوش باتن: در این سیستم فراخوانی، کابین در طبقه ای توقف می کند که اولین احضار برای آن صادر شده است. در این صورت، تا وقتی که به طبقه مورد نظر نرسد، به هیچ دستور دیگر فراخوانی عمل نمی کند.

سیستم فراخوانی جمع کن رو به پایین: این سیستم احضار به این شکل کار می کند که در هر یک از  طبقات شاسی احضار به شکل تکی وجود دارد. آسانسور وقتی از پایین رو به بالا حرکت می کند، به احضارهای کاربران در طبقات نیز پاسخ می دهد.

سیستم احضار جمع کن دو طرفه: این سیستم احضار برخلاف سیستم قبلی، به احضارها در حین حرکت رو به بالا یا رو به پایین آسانسور، پاسخ می دهد. این سیستم بیشتر می تواند برای ساختمان هایی مناسب باشد که کاربران در بین طبقات مختلف دائما جابجا می شوند.

سیستم فراخوانی جمع کن انتخابی: در این سیستم احضار دو کلید وجود دارد که یکی رو به پایین و دیگری رو به بالا عمل می کند. تمامی طبقات این دو کلید را دارند. اما طبقه اول و آخر این گونه نیستند و تنها یک کلید دارند. به این صورت که چنانچه کاربری دکمه رو به بالا را فشار دهد، آسانسور شروع به بالا رفتن از طبقات می کند. در این حین چنانچه کاربری در یک طبقه، کلید رو به پایین را فشار دهد، این دستور در حافظه سیستم باقی می ماند تا پس از اجرای دستور قبلی، دستور جدید انجام شود و آسانسور رو به پایین حرکت کند.

سیستم کنترل دوبلکس: این سیستم احضار به این شکل است که برای کنترل و فراخوانی دو یا چند آسانسور، از یک مدار فرمان استفاده می شود. در این نوع از سیستم احضار، یک آسانسور به نام master وجود داشته که در طبقه اصلی قرار دارد. آسانسور دیگر slave نام دارد که به شکل آزادانه کار می کند. این روش احضار به این صورت کار می کند که نزدیک ترین کابین، به طبقه ای که کاربر کلید احضار را فشار داده است، پاسخ داده و در آن جا توقف می کند. در واقع این سیستم فراخوانی برای آسانسورهای دوبلکس استفاده می شود.

آسانسور دوبلکس چیست؟

سیستم کنترل دوبلکس چه مزایایی دارد؟

  • این سیستم از حرکت دو کابین برای یک درخواست احضار جلوگیری می کند. به عبارتی نزدیک ترین کابین به طبقه کاربر احضار شده و کابین دیگر وارد عمل نمی شود.
  • یک جفت آسانسور دوبلکس نسبت به دو آسانسور مجزا بازدهی بیشتری دارد. به این صورت که هم میانگین زمان انتظار کاربران برای احضار کابین کاهش می یابد. و هم این که در مصرف انرژی صرفه جویی می شود.
  • تعداد شاسی های احضار طبقات در این نوع بالابرها کاهش می یابد.
  • در صورت خرابی یکی از آسانسورها و خارج شدن آن از مدار، آسانسور دیگر خودش به سرویس دهی برای کاربران به صورت انفرادی می پردازد. می توان گفت مواقعی که یکی از آسانسورها در سیستم دوبلکس به شکل انفرادی کار می کند، شامل موارد زیر می شوند:
  • چنانچه درب یکی از آسانسورها به هر دلیلی برای مدت طولانی باز بماند، باعث خارج شدن آسانسور از حالت دوبلکس می شود. یعنی آسانسور دیگر تا رفع شدن مشکل سرویس دهی می کند.
  • در صورت خرابی و از کار افتادن یکی از آسانسورها، آسانسور دیگر به شکل تکی خدمات دهی می کند.
  • خاموشی یکی از آسانسورها نیز باعث می شود که آسانسور دیگر به شکل انفرادی همانند آسانسورهای معمولی کار کند.
  • ایجاد حالت رویزیون که نشان می دهد آسانسور در حالت سرویس قرار دارد، می تواند باعث شود تا یکی از آسانسورهای دوبلکس به شکل تکی کار کند. در این صورت با استفاده از جعبه رویزیون در بالای کابین می توان آسانسور را کنترل کرد.

جمع بندی درباره آسانسور دوبلکس

آسانسورهای دوبلکس سیستم های متمایزی هستند که با ویژگی های فنی خاصی که دارند، برخی از مشکلات بالابرهای معمولی را پوشش می دهند. در خصوص شرکت هایی که این نوع آسانسورها را تولید می کنند، می توان از شرکت هیرو آسانسور نام برد. این شرکت انواع آسانسورهای دوبلکس را در کیفیت و کارایی بالایی تولید کرده و در محل پروژه ها، نصب و راه اندازی می کند. این بالابرها با استفاده از فناوری ها و تجهیزات روز در شرکت هیرو طراحی و تولید می شوند. به این منظور اگر قصد خرید آسانسور دوبلکس و نصب آن در ساختمان خود را دارید، سیستم های تولیدی شرکت هیرو می توانند گزینه مناسبی باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.