استفاده ایمن و بدون خرابی از آسانسور همواره دغدغه تمامی افرادی است که روزانه در طبقات مختلف تردد دارند. برخی مواقع مشاهده می شود که علیرغم انجام سرویس و نگهداری منظم و ماهیانه، بازهم آسانسور خراب شده و باعث دلخوری و ناراحتی ساکنین ساختمان می شود.

آسانسورها از صدها قطعات مختلف تشکیل شده اند که همگی (از موتور آسانسور گرفته تا واحد کنترل و تابلوفرمان) باید به خوبی نگهداری شوند تا کل سیستم به طور روان کار کند.

هر آسانسور متناسب با قطعات مورد استفاده، نحوه سرویس و نگهداری، چگونگی استفاده از آن، محل مورد استفاده بایستی تحت سرویس و نگهداری مخصوص و ویژه قرار بگیرد.

وقتی صحبت از سرویس و نگهداری آسانسور می شود، برای همه یک اندازه مناسب نیست. برای پاسخگویی به نیازهای خاص شما برای تعمیر و نگهداری ، اکنون ما گزینه های انعطاف پذیری بیشتری با گزینه ها و ترکیب های بیشتری ارائه می دهیم.

برای جلوگیری از خرابی متعدد آسانسور و همسان سازی قطعات مصرفی و معیوب بایستی آسانسور بصورت دوره ای تحت جنرال سرویس قرار بگیرند. چرا که در مدت محدود انجام سرویس ماهیانه امکان بازرسی و بررسی و رفع ایرادات پیش گیرانه وجود ندارد.

جنرال سرویس آسانسور

چرایی  و چگونگی جنرال سرویس آسانسور

در واقع جنرال سرویس آسانسور عملیات کامل و جامع بازرسی و رفع ایرادت آسانسور می باشد که بایستی مطابق چک لیست های موجود توسط یک شرکت معتبر و دارای مجوز از نهادهای ذیربط جهت شناسایی ، رفع اساسی عیوب و انطباق کل مجموعه با اصول استاندارد، انجام شود.

این عملیات بسته به وضعیت آسانسور ممکن است شامل : اورهال (overhaul) تعمیرات یا بازسازی اساسی و یا شامل تنظیمات سطحی و معمولی یک آسانسور باشد. عموما سرویس و نگهداری یک آسانسور بدون جنرال سرویس امکان پذیر نیست.

فرض کنید یک آسانسور به دلیل نقص فنی در سیستم مکانیکی، باعث مراجعه متعدد سرویسکار در فواصل زمانی کوتاه جهت رفع خرابی آسانسور می گردد، اگر سرویسکار نسبت به رفع اساسی مشکل مربوطه اقدام نکند، زحمات و مراجعات مکرر ادامه داشته و این مسئله باعث ضرر طرفین (سرویسکار و ساکنین ساختمان) خواهد بود. بنابراین عملیات اساسی و کلی مورد نیاز برای رفع خرابی در قالب جنرال سرویس تعریف می گردد.

جنرال سرویس آسانسور ممکن است شامل بازسازی یک آسانسور نیز باشد. در واقع اگر مجموع قطعات یک آسانسور دچار فرسودگی شده و به پایان عمر خود نزدیک شود قبل از بروز فاجعه می بایست نسبت به تعویض، نوسازی و ارتقاء قطعات آن اقدام نمود. در حقیقت این امر زمانی اتفاق می افتد که تعمیرات و تعویض جزئی و داخلی قطعات در حالت کلی مقرون به صرفه و منطقی نبوده و صرفا تعویض کامل قطعات عمدتا مطلوب خواهد بود.

جنرال سرویس آسانسور

سرویس و نگهداری پیشگیرانه آسانسور (EPM)

سرویس و نگهداری پیشگیرانه به فرایند نگهداری گفته می‌شود که به صورت مرتب انجام شده و هدف آن کاهش احتمال رخداد خرابی یا از کارافتادگی می‌باشد. سرویس و نگهداری پیشگیرانه در هنگامی که تجهیزات هنوز در حال کردن هستند انجام می‌شود، نه پس از خرابی آنها. در نتیجه هدف آن جلوگیری از خرابی‌های ناگهانی است.

مهمترین و اساسی ترین بخش از مقوله جنرال سرویس (همچنین خود عملیات سرویس و نگهداری آسانسور) شناسایی عوامل پیدا و پنهان محیطی و داخلی در فرسایش مکانیکی و الکتریکی قطعات آسانسور بوده که این قطعات به دلیل وجود این عوامل بطور مداوم در معرض تخریب، خوردگی و فرسودگی هستند. از اینرو آشنایی با مواد اولیه، نحوه ساخت و عملکرد کلی آنها جزء ضروری و لاینفک رفع عیوب می باشد.

جنرال سرویس آسانسور

جنرال سرویس و اخذ استاندارد ادواری آسانسور

نتیجه گیری منطقی این است که همواره انتخاب نوع قطعات و نحوه نصب آنها چه در جنرال سرویس و چه در نصب آسانسور تعیین کننده کیفیت و هزینه های سرویس و نگهداری و میزان رضایت خود ساکنین از آسانسور خواهد بود.

فاکتورهایی که در جنرال سرویس توسط شرکت هیرو آسانسور مورد ارزیابی قرار می گیرد عبارتند از:

  • رعایت استانداردها و ضرایب ایمنی
  • تناسب با بودجه مورد نیاز شما
  • هماهنگی و تناسب در انتخاب تجهیزات با نیازهای کاربران و مصرف کنندگان
  • مسئولیت پذیری و ایفای تعهدات چه در جنرال سرویس و چه در سرویس نگهداری قطعات
  • دوام و عمر تجهیزات انتخابی با ارائه گارانتی مورد نظر
  • کاهش هزینه های سرویس و نگهداری و خدمات پس از فروش
  • نوسازی و مدرنیزه کردن تجهیزات
  • ضمانت و گارانتی قطعات نصب شده بصورت مکتوب

جنرال سرویس آسانسور

جنرال سرویس مقدمه و شروع سرویس و نگهداری سالیانه است و فرایند سرویس و نگهداری آسانسور بدون جنرال سرویس امکان پذیر نیست. در برخی موارد جنرال سرویس آسانسور ممکن است شامل بازسازی یک آسانسور نیز باشد.

این مورد در شرایطی رخ می دهد :

  • مدت زمان زیادی آخرین سرویس آسانسور گذشته باشد.
  • اگر مجموع قطعات یک آسانسور دچار فرسودگی شده و به پایان عمر خود نزدیک شود قبل از بروز فاجعه می بایست نسبت به تعویض، نوسازی و ارتقاء قطعات آن اقدام نمود. این امر هر چه زود تر انجام گیرد امنیت افراد استفاده کننده از آسانسور بیشتر می گردد.
  • ممکن است شرایطی اتفاق بیفتد که تعمیرات و تعویض جزئی و داخلی قطعات در حالت کلی مقرون به صرفه و منطقی نبوده و نیازهای طولانی مدت شما را برآورده نکند. و صرفا تعویض کامل قطعات عمدتا به صرفه باشد

کارشناسی رایگان آسانسور شما قبل از جنرال سرویس

واحد کارشناسی و کنترل شرکت آسانسور هیرو قبل از عقد قرارداد سرویس و نگهداری آسانسور بطور رایگان از آسانسور شما بازدید می کند و متناسب با نیازهای شما برنامه جامع سرویس و نگهداری (شامل جنرال سرویس- استاندارد ادواری- نوع سرویس و نگهداری ماهیانه یا مدت معین و… ) خدمت شما ارائه می دهد.

قبل از انجام جنرال سرویس آسانسور به نکات زیر توجه می شود.

ساختمان شما دارای چه نوع آسانسور هستند؟

نوع تأسیساتی که در آن قرار دارند؟

وضعیت آسانسورهای شما چگونه است؟

سطح ریسک هزینه ای که شما مایل به پذیرش آن هستید چقدر است؟

براساس موارد فوق، یک تکنسین آسانسور حرفه ای می تواند بعد از انجام ارزیابی دقیق، بهترین برنامه را برای سیستم های خود به شما بگوید. این ارزیابی ها معمولاً رایگان است. در بعضی موارد، ابتدا ممکن است تعمیرات لازم باشد تا آسانسورها بتوانند واجد شرایط قرارداد تعمیر و نگهداری باشند.

جنرال سرویس آسانسور

جنرال سرویس آسانسور شامل چه مواردی می شود:

 

تست های سالیانه / جنرال سرویس

کنترل ظاهری سیم بکسل ها

سیم بکسل ها بایستی از نظر ظاهری بطور کامل کنترل شده و مورد بازرسی قرارگیرد.

در صورتی که میزان خوردگی، فرسایش و یا پارگی رشته های سیم بکسل زیاد باشد بایستی حتما نسبت به تعویض آن اقدام نمود.

X1
کنترل کشش سیم بکسل ها

میزان کشش سیم بکسل بایستی بصورت سالیانه کنترل گردد.میزان فشار وارده بر روی کلیه سیم بکسل ها باید یکسان باشد.

X2
کنترل زنگ زدگی سیم بکسل

در صورتی که میزان زنگ زدگی و عمق نفوذ آن زیاد باشد نیاز به تعویض سیم بکسل خواهد بود.

X3
OverLoadسیستم 

کابین آسانسور بایستی بصورت سالیانه و از طریق وزنه های استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفته و از صحت عملکرد آن اطمینان حاصل گردد.

X4
تست بالانس بودن کابین و وزنه تعادل

جهت کنترل بالانس بودن کابین با وزنه تعادل با سوار کردن تعداد نفراتی که وزن آنها معادل نصف ظرفیت آسانسور باشد و با هم تراز نمودن کابین با وزنه تعادل داخل چاه آسانسور، بالانس بودن سیستم تعلیق در موتورخانه کنترل می شود.

X5
تست ارت

چاه ارت آسانسور بایستی مستقل از چاه ارت ساختمان باشند.کلیه چاههای ارت هر سه سال یکبار بایستی احیا گردند.

X6
اتصالات یوک کابین

کلیه اتصالات یوک کابین باید مورد بازدید ظاهری قرار گیرد.

X7
فاصله بین براکت ها ریل کابین و وزنه

در این مرحله در حین حرکت کابین، نحوه اتصالات، جوشکاری ها، براکت ها و محکم شدن آنها به آهن کشی و یا سازه چاه آسانسور مشاهده و بازرسی می گردد.همچنین در چند نقطه از مسیر حرکت آسانسور، فاصله دهانه دو ریل کابین اندازه گیری می شود تا از شاقول بودن ریل ها اطمینان حاصل شود.زیرا در صورت یکسان و مساوی نبودن فاصله ریل ها مشکلاتی در نحوه حرکت کابین ایجاد خواهد شد.

X8
لقمه ریل ها

از کلیه لقمه های نگهدارنده ریل کابین/وزنه تعادل بایستی بازدید گردیده و از استحکام آن اطمینان حاصل نمود.

X9
 بازدید از براکت ها

از کلیه براکت های وسط آهنکشی و ریل کابین/وزنه تعادل بایستی بازدید گردیده و از استحکام آن اطمینان حاصل نمود.

X10
تست بالانس کابین و وزنه تعادل:

وزن مجموعه کادر وزنه و وزنه های آن باید با مجموع وزن کابین و نصف وزن ظرفیت نفرات برابر باشد.جهت کنترل بالانس بودن کابین با وزنه تعادل با سوار کردن تعداد نفراتی که وزن آنها معادل نصف ظرفیت آسانسور باشد و با هم تراز نمودن کابین با وزنه تعادل داخل چاه آسانسور، بالانس بودن سیستم تعلیق در موتور خانه کنترل می شود.

X11
تست پاراشوت

پاراشوت سیستمس است که اگر به هر علتی سرعت کابین آسانسور بیش از حد(115% سرعت نرمال) افزایش یابد، عمل نموده و از سقوط کابین جلوگیری می نماید.

سیستم پاراشوت دارای دو فلکه می باشد(گاورنر در موتور خانه و فلکه هرزه گرد در ته چاه) که سیم بکسل از این فلکه ها عبور کرده و به اهرم پاراشوت متصل می شود.اگر به هر دلیلی سرعت کابین زیاد شود سرعت گاورنر نیز زیاد شده و اهرم گریز از مرکز گاورنر عمل نموده و ضمن قطع مدار برقی، گاورنر ترمز می کند.با ترمز کردن گاورنر، سیم بکسل مربوطه ترمز پاراشوت را می کشد که در این هنگام لقمه های آن تحریک شده و به ریل می چسبند و پس از چند لحظه کابین ترمز نموده و از حرکت باز می ایستد.در حین حرکت اهرم پاراشوت میکروسوئیچ مربوطه نیز که جزء سری استپ های داخل چاه می باشد، دستور قطع مدار برقی را صادر می کند.

گاورنر دارای یک شیار تست می باشدکه سرعت این شیار با توجه به کوچک تر بودن قطر آن نسبت به قطر اصلی، سرعت را 15% بیشتر خواهد نمود.به هنگام تست سیستم پاراشوت، سیم بکسل را روی شیار تست گذاشته سپس فرمان حرکت به سمت پایین صادر می شود.سرعت سیم بکسل در این حالت نسبت به کابین به طور مجازی 15% افزایش پیدا کرده و در این موقع اهرم پاراشوت عمل نموده و کابین متوقف خواهد شد.

باید توجه داشت که در هنگام تست سیستم پاراشوت، برای آسانسور های با سرعت حداکثر 1 متر بر ثانیه که پاراشوت از نوع لحظه ای دارند باید کابین خالی باشد، ولی در آسانسور ها از نوع تدریجی(آسانسور های با سرعت بیشتراز 1 متر بر ثانیه) کابین باید با ظرفیت نصف بار نامی تست شود.

بعداز پایان تست پاراشوت و متوقف شدن کابین، جهت اطمینان از صحت عملکرد تست، به موتور گیربکس دستور حرکت به پایین را داده و در صورتی که فلکه موتور گیربکس درجا حرکت نماید و سیم بکسل های کابین حرکت نکنند، تست با موفقیت همراه است.

سپس کابین را به سمت بالا حرکت می دهند تا لقمه های پاراشوت از روی ریل های کابین آزاد شوند.پس از آن، به داخل چاه رفته و محل درگیری لقمه ها بررسی می گردد.باید چهار لقمه پاراشوت دو طرف کابین کاملاَ با چهار طرف ریل ها درگیر شده باشند و اثرات آن روی ریل مشاهده شود، در غیر این صورت باید محل نصب پاراشوت یا کابین نسبت به ریل ها اصلاح گردد.

X12
کنترل ظاهری آهنکشی

بصورت سالیانه بایستی از سازه آهنکشی چاه آسانسور بازدید انجام پذیرد.

X13
تست زمان حرکت

هرگاه به هر دلیلی (مثلا به دلیل چسبیدن کنتاکتورها یا شکستن گیربکس) موتور زیر بار قرارنگرفته باشد ولی تابلوی برق، فرمان حرکت را به موتور بدهد، جهت جلوگیری از صدمه دیدن موتور، باید حداکثردر زمانی متناسب با سرعت آسانسور و تعدد توقف، برد تابلوی قطع مدار، فرمان خاموش شدن موتور را صادر نماید.

برای تست این موضوع، در برد تابلوی فرمان آسانسور دو سیم (فاز) از کنتاکتور دور تند را باز نموده و سپس در حالت نرمال فرمان حرکت به موتور گیربکس به سمت بالا یا پایین داده می شود، در این صورت باید برد آسانسور در طی حداکثر زمان محاسبه شده، به آسانسور فرمان قطع مدار را بدهد.

مقدار زمان طی مسیر حرکت برای آسانسور هایی که با سرعت 1 متر بر ثانیه در حرکت هستند، از فرمول محاسبه خواهد گردید.

X14
تست سرخوردگی سیم بکسل

ابتدا از بالانس بودن وزنه تعادل و کابین آسانسور و صحت آن اطمینان حاصل نموده و در صورتی که کابین و وزنه تعادل بالانس باشند، به تست کشش سیم بکسل ها اقدام نمایید.

برای این منظور باید وزنه تعادل و کابین در وسط ارتفاع چاه آسانسور در موقعیت رو به روی هم قرار گرفته ( کابین دارای ظرفیتی معادل نصف بار نامی باشد) وبا قرار دادن تابلوی فرمان آسانسور به موقعیت رویزیون و آزاد کردن ترمز به صورت دستی، با چرخاندن فلایویل موتور گیربکس توسط دست، باید به طور آزاد و کامل آرام به دو طرف حرکت کرده و بالانس باشد.

در حالتی که کابین در آخرین طبقه و خالی باشد روی سیم بکسل ها و چرخ فلکه توسط خط کش و لاک غلط گیر، علامت گذاری می شود.

پس از انجام مرحله بالا، کابین یک طبقه پایین تر برده شده و سپس به موقعیت قبلی آن برگردانده می شود.بایستی به موقعیت و محل علامت گذاری شده دقت شود.در صورتی که علامت های تعیین شده به صورت ناهماهنگ جا به جا شده باشد، کشش سیم بکسل ها با مشکلاتی همراه است که دراین موقعیت باید آزمایش لغزندگی سیم بکسل ها متوقف شود.لازم است سرویسکار نسبت به تصحیح کشیدگی سیم بکسل ها و اصلاح آن اقدام نماید.در صورتی که علامت گذاری های قبلی به صورت یکسان جا به جا شده باشد (مثلاَ در حد 3 میلی متر)، در این صورت تست لغزندگی ادامه می یابد.

مقدار فوق برای یک ساختمان با 10 طبقه نباید از 27 میلی متر بیشتر گردد.در صورتی که مقدار حاصل از تست مرحله اخیر بیشتر از عدد محاسبه شده باشد، سرخوردن سیم بکسل در چرخ فلکه موتور گیربکس وجود خواهد داشت و تست مورد تاَیید نخواهد بود وباید نسبت به اصلاح آن اقدام نموده و تست سرخوردگی دوباره انجام شود.

اصطکاک بین سیم بکسل ها و شیار فلکه کششی موتور گیربکس در طول عمر کارکرد آسانسور ثابت نبوده و این میزان اصطکاک براساس فرسایش شیار، کاهش سطح مقطع سیم بکسل، تغییر شرایط روانکاری وتغییرات ناشی از تعویض سیم بکسل وهمچنین تراش مجدد شیار های فلکه متغییر خواهد بود.جهت میزان نمودن اصطکاک کافی برای عملکرد ایمن آسانسور نیاز به روش ساده ای جهت محاسبات اصطکاک می باشد.

همان طور که می دانیم، حرکت آسانسور شامل شتاب تند شونده ای در شروع حرکت و شتاب کند شونده ای در هنگام دور اندازی با سرعت ثابت و سپس ایست کامل در هر طبقه می باشد.

هنگامی که لغزش واقعی بین شیار فلکه و سیم بکسل باشد، سهم نسبی لغزش در مسافت حرکت بلند و طولانی به اندازه لغزش در مسافت کوتاه نبوده بنابراین تفاوت زیاد لغزش بین مسافت کوتاه و بلند نمایانگر این مطلب است که لغزش سیم بکسل داخل شیار فلکه آسانسور وارد محدوده خطرناک شده است.

لذا با مقایسه لغزش در مسافت کوتاه و بلند با سرعت ثابت تفاضل لغزش ها در این دو مرحله به دست می آید(مراحل لغزش در شتاب کند شونده و شتاب تند شونده در دو حالت حرکتی فوق، مساوی در نظر گرفته می شود)

با توجه به اینکه همواره باید مقدار لغزش در مرحله مسیر کوتاه، کوچک تر از مسیر بلند و طولانی باشد، در غیر این صورت لغزش در طی شتاب تند شونده وارد محدوده خطرناک شده و باعث مشکلات بعدی خواهد گردید.

X15
بازرسی از پشت بند ریل ها و اتصالات

دراین مرحلهاز بازرسی، باید از تکمیل بودن پیچ ومهره ها و نوع سایز آنها مطمئن شد.لازم به توضیح است که جوشکاری ریل ها به یکدیگر و پشت بند، مجاز نمی باشد.باید حرکت کابین از محل نشیمن زبانه های ابتدا و انتهای ریل ها بازدید شود و در صورت وجود اختلاف سطح کمتر از 2 میلی متر، توسط سوهان کاری هموار شده و در غیر این صورت لازم است که ریل ها مجددا به طرز درستی نصب شوند.

X16
نظافت ریل کابین و وزنه تعادل

ریل کابین و وزنه تعادل بایستی در جنرال سرویس نظافت شده و مجددا روغنکاری گردد.

X17

برای ارائه خدمات مشاوره ای تخصصی متناسب با نیازهای دقیق خود، با ما تماس بگیرید

 02188882500

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.